5-6. osztályos feladatok

A 2013/2014. tanévi K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő első, online fordulója során az 5-6.osztályosok kategóriájában induló csapatoknak az alábbi 4 feladatot kell megoldaniuk és elküldeniük 2014. január 31-ig e-mailben vagy postai úton az alábbi címre:

Szalai Ágnes
Lwp Kommunikáció
Budapest
Diószegi út 53.
1113

e-mail: kh.vigyazzkeszpenz@lwpk.hu

A versenyen való részvételhez a nyomtatható nevezési lap postai beküldése vagy az online nevezési lap kitöltése is szükséges. A postára adás és a kitöltés határideje: 2014. január 31.

A vetélkedő további részleteiről és feltételeiről a versenykiírás menüpontban olvashat!

1. feladat – út az iskolába

Bence 6 kilométerre lakik az iskolától, ezt a távot mindennap biciklivel teszi meg. Barátja, Krisztián, 8 kilométerre lakik az iskolától, de őt autóval viszik a szülei.

a. Számoljátok ki, hogy mennyi idő alatt érnek be a fiúk a suliba, ha Bence 6 perc alatt tesz meg 2 kilométert, miközben Krisztián ugyanennyi idő alatt 4 kilométert.
(A számításokat részletesen vezessétek le!)

Számítás:


Megoldás:
Bencének ………………………… percig tart az út az iskolába.
Krisztiánnak ……………………… percig tart az út az iskolába.

Krisztián ezt a 8 kilométeres távot mindennap kétszer teszi meg, minden tanítási napon, tehát egy iskolaévben 180-szor. 1 kilométerre számolva 32 forintba kerül a benzin. Ezek alapján számoljátok ki, hogy egy iskolaévben hány kilométert tesz meg Krisztián összesen, és mennyit spórolna egy év alatt, ha ő is biciklivel járna autó helyett!
(A számításokat részletesen vezessétek le!)

Számítás:


Megoldás:
Összesen ……………………… kilométert tesz meg Krisztián egy tanítási évben.
Összesen ……………………… forintot spórolnának, ha Krisztián is biciklivel járna iskolába.

c. Írjátok le, hogy ti mivel jártok iskolába, és soroljátok fel a választott közlekedési forma előnyeit és hátrányait is!

2. feladat – szókereső

Keressétek meg a 14, pénzüggyel kapcsolatos kifejezést!
(Legyetek alaposak, mert a szavak bármilyen irányban lehetnek, fentről-lefelé, lentről-felfelé, balról-jobbra, jobbról-balra, átlósan is, mind a négy irányban!)

Megoldások:


T I A L A E S J A F
A P N D E E U L M O
M É Ó F G T M R I R
A N I É L Á I S O I
K Z L F Z Á Z H I N
Z Y X S R E C X Z T
B W Z M R A U I F Y
H Á Y N A R A E Ó V
G J Ö V E D E L E M
B A N K P D G A O H

3. feladat – családi vállalkozás

Magyarországon nagyon sok kis- és középvállalkozás létezik. Bárhol is éljetek, valószínűleg napi rendszerességgel láthattok családi vállalkozásokat, legyen szó egy kis kávézóról vagy pékségről, virágboltról, vagy épp autószerelő műhely.

Kezdjetek családi vállalkozásba! Gondoljátok át, hogy milyen vállalkozásba fognátok szívesen, mire van igény a lakóhelyeteken, miben lenne más, új, kiemelkedő a ti elképzelésetek! Tervezzétek meg alaposan, hogy az adott vállalkozás elindításához és működtetéséhez mire lenne szükségetek. Becsüljétek meg, hogy mennyi pénzbe fog mindez kerülni, és gondoljátok át azt is, hogy mivel tudnátok pénzt megtakarítani a vállalkozás beindítása során. (Segítségetekre lehetnek az Ez kész! Pénz! DVD egyes vonatkozó fejezetei.)

Az terv ne legyen hosszabb két A4-es oldalnál (kézzel vagy géppel is írhatjátok, az elvárt betűtípus: Times New Roman 12, szimpla sortávolság).

4. feladat – tervezz színesen!

Tervezzetek bankkártyát a csapatotoknak!
Nincs megkötés, szabadjára engedhetitek a képzelőerőtöket. A bankkártyán bármilyen minta lehet, készíthettek rá csapat logót, lerajzolhatjátok magatokat, lehet színes vagy fekete-fehér, rajzolhatjátok, festhetitek, bármilyen kreatív módon készíthetitek. Arra nagyon figyeljetek, hogy minden olyan fontos elem szerepeljen a terveteken, mint ami az igazi bankkártyákon is megtalálható!

feladatok letöltése

5-6_osztalyosok.pdf

vissza a főoldalra